Biała czy czarna? Jaka powinna być codzienna zastawa stołowa?

Dekoracja stołu – sposób, w jaki podawane są posiłki – ma ogromne znaczenie w naszym codziennym życiu. Jadalnia ze swoim głównym meblem otoczonym krzesłami to nie tylko miejsce, gdzie spożywamy posiłki, ale również przestrzeń do integracji z rodziną i przyjaciółmi. Wybór odpowiedniej zastawy stołowej w dużym stopniu kształtuje nasze doświadczenia. Dlatego, będąc na tym etapie, warto odpowiedzieć sobie na pytanie – jaki kolor talerzy będzie najodpowiedniejszy. Dziś porównamy biel i czerń.

Biała zastawa – element, który pasuje do wystroju każdego stołu

Biała zastawa stołowa jest klasycznym wyborem, odpowiednim do domu i do restauracji, uniwersalnym i ponadczasowym. Biel jest symbolem elegancji i prostoty, a można ją znaleźć w wielu odcieniach. Oto przykładowe:

  • śnieżnobiała biel,

  • kość słoniowa,

  • biel porcelanowa,

  • alabaster,

  • biel perłowa

  • śmietanka,

  • wanilia.

Białe naczynia w każdym odcieniu możesz łatwo łączyć z różnokolorowymi dekoracjami i innymi elementami zastawy. Są uniwersalnym wyborem na każdą okoliczność i porę roku. Ponadto, biała zastawa stołowa pozwala na pełne wyeksponowanie kolorów i faktur podawanych na nich potraw, podkreślając ich estetykę i pozwalając podziwiać każdy ze składników.

A może czarna zastawa stołowa? Wyrafinowana elegancja w Twojej jadalni

Warto zauważyć, że wśród propozycji producentów i w sklepach internetowych coraz częściej pojawiają się zastawy stołowe w ciemnych kolorach. Choć może wydawać się to niekonwencjonalnym wyborem, czarne talerze niosą za sobą powiew świeżości. Są nowoczesne i wyrafinowane. Kontrast pomiędzy czarnymi naczyniami a kolorowym jedzeniem gwarantuje przyjemny dla oka efekt wizualny, dzięki czemu spożywanie posiłków staje się prawdziwą ucztą.

Czarna czy biała – jaka powinna być idealna zastawa?

Jeśli stoisz przed dylematem, czy wybrać białą, czy czarną zastawę stołową, weź pod uwagę swoje preferencje. Czy lubisz ciemne kolory? Czarne akcenty w kuchni? A może znudziła Ci się już biel i szukasz odmiany? Jeśli to Twój pierwszy raz z czarnymi talerzami, zacznij od przetestowania ich. Może ktoś z Twoich znajomych ma takie i zaprosi Cię na kolację? Albo doświadczysz serwowania dań na ciemnych naczyniach w restauracji? Jeśli taka forma przypadnie Ci do gustu możesz nabyć własną czarną zastawę stołową.

Nie umiesz się zdecydować? Biel i czerń połączone ze sobą tworzą świetny kontrastowy efekt, dlatego doskonale sprawdzą się w kuchni i jadalni. Możesz połączyć ze sobą dwa komplety i korzystać z nich zamiennie lub łącznie. Powstaną w ten sposób unikalne, interesujące kompozycje. Mieszanie kolorów i kształtów może dać niesamowite efekty, ożywiając stół i dodając mu niepowtarzalnego uroku.

Zatem niezależnie od tego, czy wybierzesz białą, czy czarną zastawę stołową, pamiętaj, że najważniejsza jest Twoja własna wygoda i zadowolenie. Pozytywne doświadczenia związane z jedzeniem zaczynają się bowiem już na etapie przygotowania stołu – spraw, aby były jak najlepsze.

Łukasz Biernacki

Łukasz Biernacki

Od wielu lat związany z branżą budowlaną, zdobywając doświadczenie zarówno w projektowaniu, jak i realizacji inwestycji. Pasjonuje się nowoczesnymi technologiami oraz ekologicznymi rozwiązaniami w budownictwie. W wolnym czasie prowadzi warsztaty dla młodych inżynierów.

Artykuły: 69

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *