Biała czy czarna? Jaka powinna być codzienna zastawa stołowa?

Dekoracja stołu – sposób, w jaki podawane są posiłki – ma ogromne znaczenie w naszym codziennym życiu. Jadalnia ze swoim głównym meblem otoczonym krzesłami to nie tylko miejsce, gdzie spożywamy posiłki, ale również przestrzeń do integracji z rodziną i przyjaciółmi. Wybór odpowiedniej zastawy stołowej w dużym stopniu kształtuje nasze doświadczenia. Dlatego, będąc na tym etapie, warto odpowiedzieć sobie na pytanie – jaki kolor talerzy będzie najodpowiedniejszy. Dziś porównamy biel i czerń.

Biała zastawa – element, który pasuje do wystroju każdego stołu

Biała zastawa stołowa jest klasycznym wyborem, odpowiednim do domu i do restauracji, uniwersalnym i ponadczasowym. Biel jest symbolem elegancji i prostoty, a można ją znaleźć w wielu odcieniach. Oto przykładowe:

  • śnieżnobiała biel,

  • kość słoniowa,

  • biel porcelanowa,

  • alabaster,

  • biel perłowa

  • śmietanka,

  • wanilia.

Białe naczynia w każdym odcieniu możesz łatwo łączyć z różnokolorowymi dekoracjami i innymi elementami zastawy. Są uniwersalnym wyborem na każdą okoliczność i porę roku. Ponadto, biała zastawa stołowa pozwala na pełne wyeksponowanie kolorów i faktur podawanych na nich potraw, podkreślając ich estetykę i pozwalając podziwiać każdy ze składników.

A może czarna zastawa stołowa? Wyrafinowana elegancja w Twojej jadalni

Warto zauważyć, że wśród propozycji producentów i w sklepach internetowych coraz częściej pojawiają się zastawy stołowe w ciemnych kolorach. Choć może wydawać się to niekonwencjonalnym wyborem, czarne talerze niosą za sobą powiew świeżości. Są nowoczesne i wyrafinowane. Kontrast pomiędzy czarnymi naczyniami a kolorowym jedzeniem gwarantuje przyjemny dla oka efekt wizualny, dzięki czemu spożywanie posiłków staje się prawdziwą ucztą.

Czarna czy biała – jaka powinna być idealna zastawa?

Jeśli stoisz przed dylematem, czy wybrać białą, czy czarną zastawę stołową, weź pod uwagę swoje preferencje. Czy lubisz ciemne kolory? Czarne akcenty w kuchni? A może znudziła Ci się już biel i szukasz odmiany? Jeśli to Twój pierwszy raz z czarnymi talerzami, zacznij od przetestowania ich. Może ktoś z Twoich znajomych ma takie i zaprosi Cię na kolację? Albo doświadczysz serwowania dań na ciemnych naczyniach w restauracji? Jeśli taka forma przypadnie Ci do gustu możesz nabyć własną czarną zastawę stołową.

Nie umiesz się zdecydować? Biel i czerń połączone ze sobą tworzą świetny kontrastowy efekt, dlatego doskonale sprawdzą się w kuchni i jadalni. Możesz połączyć ze sobą dwa komplety i korzystać z nich zamiennie lub łącznie. Powstaną w ten sposób unikalne, interesujące kompozycje. Mieszanie kolorów i kształtów może dać niesamowite efekty, ożywiając stół i dodając mu niepowtarzalnego uroku.

Zatem niezależnie od tego, czy wybierzesz białą, czy czarną zastawę stołową, pamiętaj, że najważniejsza jest Twoja własna wygoda i zadowolenie. Pozytywne doświadczenia związane z jedzeniem zaczynają się bowiem już na etapie przygotowania stołu – spraw, aby były jak najlepsze.

Leave a reply

Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. więcej informacji

Aby zapewnić Tobie najwyższy poziom realizacji usługi, opcje ciasteczek na tej stronie są ustawione na "zezwalaj na pliki cookies". Kontynuując przeglądanie strony bez zmiany ustawień lub klikając przycisk "Akceptuję" zgadzasz się na ich wykorzystanie.

Zamknij