Mszyce to choć małe owady, potrafią poważnie zaszkodzić przydomowej zieleni. Mają tendencję do bardzo szybkiego rozmnażania, dlatego walkę z nimi należy rozpocząć jak najszybciej. W momencie, kiedy wszystkie domowe sposoby zawiodą, warto skorzystać z profesjonalnych metod ich usuwania. Czym zatem charakteryzują się mszyce i jak sobie z nimi poradzić?

Mszyce – charakterystyka

Mszyce spotkać można najczęściej w całych koloniach, które sięgają kilkudziesięciu, a nawet kilkuset osobników. Działając w tak licznych grupach, stanowią poważne zagrożenie dla każdej rośliny, którą zajmą. Jeden osobnik tego gatunku to mały owad wielkości od 2 do 5 mm, jednak rocznie mszyca potrafi wydać kilkanaście nowych pokoleń, liczących po kilkadziesiąt owadów, co może okazać się trudne do wywabienia, jeśli w porę nie zauważymy problemu. Dorosły osobnik charakteryzuje się okrągłym, wydłużonym kształtem, z ostro zakończonym odwłokiem. Żerujące mszyce spotkać można w kilku kolorach, najczęściej czarne, zielone, pomarańczowe i żółte.

Atakowane rośliny

Swoje żerowanie mszyce zaczynają już w drugiej połowie maja. Zająć mogą tak naprawdę każdą roślinę, zarówno drzewa, krzewy, pnącza i byliny, jak również warzywa, owoce i rośliny doniczkowe. W zależności od miejsca bytowania rozróżnia się gatunki jednodomowe i dwudomowe, gdzie w tym drugim przypadku, mszyce mogą w każdej chwili przenieść się z jednego rodzaju rośliny na drugi. Najchętniej zajmują pędy, pęki kwiatów oraz spodnie części liści. Zaatakowana roślina jest osłabiona, zaczyna więdnąć, a jej liście stają się poskręcane. Mszyce wyciągają soki z roślin, oblepiając je kleistą wydzieliną zwaną spadzią. Na jej powierzchni pojawiają się czarne kropki, czyli grzyby sadzakowe, w znacznym stopniu szpecące roślinę. W zależności od koloru i wielkości wyróżnia kilka najczęściej spotykanych rodzajów mszyc:

  • mszyca buraczana – o czarnym kolorze, atakująca najczęściej buraki;
  • mszyca kapuścianka – w kremowym kolorze, spotykana na warzywach kapustnych;
  • mszyca jabłoniowa – zielone osobniki atakujące głównie jabłonie i grusze;
  • mszyca różano-szczeciowa – mszyce koloru czerwonego bądź zielonego zajmujące najchętniej krzewy róż i nie tylko;
  • mszyca pelargoniowa – atakująca szklarniowe rośliny.

To tylko kilka rodzajów szkodliwych owadów, jakimi są mszyce. Na szczęście obecnie dostępne preparaty na rynku radzą sobie z ich każdym gatunkiem. Zanim zaczniemy walkę warto w pierwszej kolejności wybrać sprawdzony i naturalny środek na mszyce.

Jak zwalczyć mszyce?

W walce z mszycami najważniejsza jest natychmiastowa reakcja, ponieważ ich szybkie rozmnażanie powoduje stały wzrost kolonii, która pokaźnych rozmiarów, może być znacznie trudniejsza do usunięcia. Domowe sposoby polecające przygotowanie octowych mieszanek bądź roztworów z mydła zazwyczaj zawodzą, dlatego od razu warto postawić na pewne rozwiązania. Na rynku obecnie dostępna jest cała gama środków chemicznych stosowanych do oprysku zainfekowanych roślin. Aplikację najlepiej przeprowadzać w wieczornych godzinach z dala od dzieci i domowych zwierząt. Rośliny doniczkowe również należy wynieść na zewnątrz i zastosować ochronę rąk oraz górnych dróg oddechowych.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ